Lasagne med vitlök, aubergine och tomat

Den här gratängen blir härligt fyllig av stekt aubergine, men det mest fantastiska är den underbart krämiga bechamelsåsen med Planti Creamy Cooking och olivolja.

Ingredienser

6 port
300 g lasangeplattor, torra
3 st auberginer, tärnade
4 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk chiliflakes
2 burkar krossade tomater a 400 ml
1 kruka färsk basilika
salt
peppar
Bechamelsås med olivolja:
3/4 dl olivolja
3/4 dl vetemjöl
5 dl Planti Cooking Original
3 dl mjölk, t ex osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
3 dl riven ost, t ex mjölkfri
riven muskotnöt
salt
peppar

r så här:

1. Fräs auberginen i olivoljan tills den mjuknar ordentligt och får generöst med färg.
2. Vänd ner gul lök och vitlök. Låt fräsa med i några minuter tills den mjuknar något.
3. Häll på chiliflakes och krossade tomater. Koka upp och låt puttra på i 10 minuter.
4. Hacka basilikan grovt och vänd ner. Smaka av med salt och peppar.

Bechamelsås med olivolja

1. Vispa ihop olivolja och vetemjöl i en kastrull. Vispa nu ner lite Planti Cooking Original och mjölk tills du har en slät sås utan klumpar. Koka upp och låt sjuda under ständigt vispande tills den tjocknar.
2. Vänd ner osten och smaka av med muskotnöt, salt och peppar.
Lägga ihop lasagnen
1. Bred ut ett lager auberginerör i botten av en gratängform. Ringla över lite bechamelsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor.
2. Fortsätt att varva och avsluta med ett sista lager aubergineröra och bechamelsås.
3. Gratinera lasagnen i 200 grader i 40-50 minuter eller tills den har fått fint med färg.