Svampsås

För att få en riktigt fyllig svampsås så är två bra tips att använda både torkad svamp och en blandning av flera olika fräska svampar. Det ger en djupare smak som är oemotståndlig. 

Ingredienser

Svampsås 6 dl
10 g torkad svamp
2 dl varmt vatten
150 g blandad svamp, tex champinjoner, kantareller och Karl Johan
0,5 gul lök, finhackad
2 msk rapsolja
2 msk vetemjöl
3 dl Planti Cooking Original
1 msk flytande kantarellfond eller grönsaksfond
1 tsk mörk sojasås
0,5 tsk salt
svartpeppar

Gör så här

Svampsås
1. Lägg den torkade svampen i blöt i det varma vattnet i ca 20 minuter. Krama ur svampen och hacka den fint. Släng inte blötläggningsvattnet, det ska användas lite senare. 
2. Skiva den färska svampen och stek i en torr stekpanna tills den har släppt sin vätska. 
3. Rör ner blötlagd svamp, gul lök och rapsolja och låt fräsa med tills löken har mjuknat och allt får fint med färg. 
4. Pudra över mjölet och blanda runt.
5. Häll nu på Planti Creamy Cooking och flytande fond. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
6. Smaka av med sojasås, salt och peppar.