Vegansk semla med planti creamy dessert

Vi tycker att en klassiska semla ska bestå av en lätt och luftig vetebulle, sammetslen mandelmassa och en galet fluffig grädde.

Klassisk semla
 15 st
 

Vetedeg

  • 0,5 dl rapsolja
  • 2,5 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl Planti Soygurt Naturell
  • 0,75 dl ljus sirap
  • en nypa salt
  • 9-10 dl vetemjöl

 Mandelmassefyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 0,5 dl mjölk, t ex mandel-, havre- eller sojamjölk

 Visp

  • 4 dl Planti Creamy Dessert (havrebaserad vispgrädde, finns på ICA och Citygross)
  • 1 tsk vaniljsocker

Florsocker

Vetedeg
Blanda ihop rapsolja och mjölk i en kastrull. Värms tills det blir fingervarmt och häll sedan ner i en bunke. Rör ner jäst, soygurt, sirap och salt i bunken.

Blanda nu ner lite mjöl i taget och knåda sedan degen i 10 minuter. Enklast är det att använda sig av en hushållsassistent eller elvisp med degkrokar. Psst... Det är bättre att degen är lite för klibbig än lite för torr.
Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa i 45 minuter.
Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 16 bitar. Rulla till bollar och lägg dem med skarven ner på bakplåtspappersklädda plåtar.
Täck plåtarna med kökshanddukar och låt jäsa i 45 minuter.
Grädda vetebullarna i 225 grader i 12 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Mandelmassefyllning
Riv mandelmassan och blanda ihop med mjölken. Du kan även mixa ihop allt i en matberedare.

Vispad "grädde"

Vispa Creamy Dessert riktigt fluffig. Den vispas med fördel kall och med elvisp i ca 5 minuter. Smaksätt med vaniljsocker.

Skär av toppen på vetebullen.
Gröp ur underdelen och fyll med mandelmassekrämen.

Voila! 

Bilder til saken: