Ingen sommar utan klassikern tzatziki. En grekisk favorit som ska vara mättad med riven gurka och vitlök.

Ingredienser

Tzatziki
5 dl Planti YogOat Naturell
1 stk gurka, riven
1 tsk salt
2 stk vitlöksklyftor, pressade
2 tsk agavesirap
salt
svartpeppar
Marinerad tofu
400 g fast tofu
0,5 dl olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
salt
svartpeppar
Sallad
1 stk rödlök, fint skivad
1 stk gurka, i mindre bitar
3 stk tomater, i mindre bitar
1 dl kalamataoliver
2 msk olivolja
0,5 msk rödvinsvinäger
1 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar

Gör så här

Tzatziki
Låt yogoaten rinna av i ett kaffefilter i 2 timmar om du vill ha den extra tjock.

Salta gurkan och låt stå i 20 minuter.

Pressa sedan ut så mycket vätska du bara kan.

Blanda ihop yoghurt, gurka, vitlök, agavesirap, ev. mer salt och svartpeppar.

  

Marinerad tofu
Skär tofun i tärningar och blanda ihop med övriga ingredienser i en plastpåse.

Låt marinera i kylskåpet i minst 30 minuter.

Stek tofun gyllene i lite olivolja.

  

Sallad
Fördela allt vackert på ett uppläggningsfat.

Toppa med den stekta tofun och tzatziki.